Piráti vyhrávajú!
Text: Ľuba Kukučková • Foto: Oles Cheresko
Ak túžite stať sa aspoň na chvíľu niekým iným, nemusia vás hneď podozrievať zo schizofrénie. Možno by vám pomohla návšteva požičovne karnevalových masiek. Určite si vyberiete!
Mikuláš je za dverami, sľúbili ste deťom prekvapenie a nemáte kostým? Z ponuky požičovne manželov Bónovcov by sa zaodela celá armáda dedov Mrázov, anjelov i čertov.
Nosíte veľkosť XXXL? Nie je problém, kostým sa nájde. Chcete mať ako čert dva chvosty? Stačí povedať, firma má na sklade množstvo náhradných dielov. Aj umelé fúzy, parochne, škrabošky, keltské prilby s volskými rohmi, anjelské krídla, dajú sa objednať dokonca aj drevené pirátske nohy!
Začal to nezničiteľný čert
„Asi pred siedmimi rokmi som ušila vtedy štvorročnému synovi Oliverovi červený kostým čerta,“ spomína si majiteľka požičovne. „Mal s ním na karnevale veľký úspech a získal prvú cenu. Kostým som ušila z nezničiteľného materiálu, takže si ho deti roky požičiavali medzi sebou. Kúpila som šijací stroj a šila som ďalšie kostýmy, už aj pre dospelých, pretože o ne bol veľký záujem. Inšpirovali ma detské rozprávky. Keď som už nával práce nezvládala, začali sme s manželom cestovať na kontraktačné veľtrhy, kde sa dali objednať masky od výmyslu sveta.“ Požičovňu maškarných kostýmov pre dospelých si zriadili vo vlastnom dome v bratislavskom Horskom parku, ktorý si i s obsahom nezabudli dať poistiť. Neskôr pribudla ešte jedna požičovňa pre deti v centre mesta a detské masky požičiavajú aj v kaderníctve, ktoré im patrí. Postupne si zaobstarali až 1 700 najrozličnejších masiek, najmä z USA, kde sú najväčší výrobcovia, ale aj z Hongkongu či z Číny. „Máme množstvo masiek jedného druhu, ale ani jedna nie je rovnaká ako druhá, aby sa náhodou na karnevale nestretli dva navlas rovnaké kostýmy,“ hovorí Ľubomír Bóna a jeho manželka zdôrazňuje: „Veď viete, najmä ženy to priam neznášajú! Radšej sa vrátia domov, než by sa mali na tanečnom parkete stretnúť zoči-voči s dámou v rovnakých šatách!“ Preto majú Bónovci napríklad až sto kusov pirátskych masiek, ale každá je iná. Tie pirátske, mimochodom, teraz veľmi frčia, mnohé firmy si na predvianočné večierky objednávajú pre zamestnancov kostýmy rovnakého zamerania. Aj u detí sú piráti populárni najmä vďaka kultovej filmovej sérii Piráti Karibiku. Hneď na druhom mieste je kostým Spidermana, Flintstonovcov, kostýmy zvieratiek a Shreka.
Horľavá Snehulienka
Dá sa z takéhoto podnikania uživiť? „Určite nie, je to sezónna práca, pre nás skôr koníček,“ vysvetľuje Ľubomír Bóna. Okrem masiek teda podnikajú s vlasovou kozmetikou známej značky. Sami použili maškarné kostýmy len raz, na plese, kde sa však nezabávali, ale do rána fotografovali, aby získali nové podnety na doplnenie sortimentu požičovne...
Keď sa skončia fašiangy, ustane i nápor zákazníkov. Do požičovne potom prichádzajú najmä tvorcovia rozličných klipov či reklám, v ktorých sa vyžaduje rozprávkový kostým. V jednej reklame vystupovala Snehulienka na ľade a modelke, ktorá ju hrala, bolo veľmi zima. Keď sa cez prestávku medzi nakrúcaním zohrievala pri elektrickom žiariči, chytila sa jej dlhá sukňa. Našťastie sa jej nič nestalo, sukňu na nej uhasili a majiteľka požičovne bleskovo ušila druhú, navlas rovnakú, hoci, ako sa priznala, je len krajčírka samouk. Na kostýmoch šitých doma to však naozaj nevidno! Vypožičaný kostým nemusíte prať, dostanete ho zaručene vyčistený. Bónovci majú denne v prevádzke päť práčiek a sušičky, hygiena je v takejto firme veľmi dôležitá. Len topánky a čižmy z pochopiteľných dôvodov neponúkajú, ku kostýmu si ich musíte doladiť sami. O požičanie masiek majú záujem aj známi ľudia, častým zákazníkom je tu herec Roman Pomajbo, moderátorka Zuzana Wisterová, Lucia Hablovičová či Honzík Novotný. A najkurióznejšie výpožičky? Istý pán si požičal mníšske rúcho, v ktorom odcestoval do Paríža, a tam požiadal svoju milú o ruku. Bola to vraj stávka. Iný pán, typický mestský človek, šiel na Veľkú noc šibať rodinu na Oravu, prišiel si preto požičať ľudový kroj. Najušľachtilejší zámer však naplnil sexi kostýmček miniatúrnych rozmerov, ktorý si vypožičala istá manželka, aby si udobrila pohnevaného manžela. Účel predsa svätí prostriedky!
Zamaskujte sa!
Požičovne masiek nájdete po celom Slovensku, otváracie hodiny obyčajne bývajú zverejnené na internete. Kostým si prevezmete deň pred akciou a vrátite ho deň po nej. Zaplatíte od 350 do 600 Sk. Za poškodenie kostýmu zväčša nemusíte platiť, ak ste ho celý nezlikvidovali a škodu ohlásite. Pri strate rekvizít (napr. meč) uhradíte len časť ich hodnoty.