Nepotizmus, alebo tiež rodinkárstvo, neustále šarapatí aj v našich zemepisných šírkach. Aj na Slovensku má každý košatú rodinu, ktorej treba pomáhať.
Pri spomienke na bývalé zamestnanie si 37-ročná Iveta z Považskej Bystrice len trpko povzdychne.
"Pracovala som desať rokov v súkromnej firme. Takže žiadne veľké výhody, trinásty plat som videla snáď dvakrát, pracovné sviatky a víkendy neboli ničím výnimočným. Keď môj priamy nadriadený odišiel do dôchodku, tak akosi neoficiálne som nielen ja, ale aj ostatní kolegovia rátali s tým, že ako služobne najstaršia s najvyššou kvalifikáciou zaujmem jeho miesto a trošku si tak finančne aj kariérne polepším," opisuje. Aké bolo jej prekvapenie, keď na najbližšej porade riaditeľ predstavil mladú slečnu a uviedol ju do funkcie. "Mňa jej priradil ako najbližšiu podriadenú, vraj aby som jej pomohla zorientovať sa. Vysvitlo, že slečinka je riaditeľova neter, čerstvá absolventka vysokej školy s nulovou praxou. Najbližšie týždne prebiehali asi tak, že ja som robila prácu za dvoch a ona brala takmer o desaťtisíc korún (331,94 €) vyšší plat," ťažká si Iveta. Po troch mesiacoch dala výpoveď a v priebehu dvoch týždňov si našla nové zamestnanie.
Rodinkárstvo
Tento a jemu podobné prípady nie sú nielen u nás vôbec ojedinelé. Nepotizmus, alebo tiež rodinkárstvo, je starou známou praktikou, hojne využívanou už v stredoveku, a to najmä pri voľbe vysokých cirkevných hodnostárov. Asi najznámejším príkladom v dejinách je pápež Kalixt III. z bohatého a vplyvného talianskeho rodu Borgiovcov. Svojich dvoch synovcov nominoval za kardinálov, pričom jeden sa pod menom Alexander VI. tiež stal pápežom. Alexander zas nominoval za kardinála brata svojej milenky, ktorý následne nastúpil na pápežský stolec ako Pavol III. a tiež nominoval dvoch zo svojich synovcov za kardinálov.
"Prax aj rozsiahle škandály sú dôkazom, že Slovensko má s ním ešte stále obrovský problém," uviedla výkonná riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. "Podľa môjho názoru sa výraznejšie prejavuje vo verejnej sfére ako v komerčnej. Politika a verejná správa sa stále vnímajú ako moc a na Slovensku stále panuje prax využívania moci vo svoj prospech, prípadne v zabezpečení výhod pre blízkych. Okrem toho sme malá krajina, husto popretkávaná rôznymi osobnými sieťami, a politika či verejná správa sa často vnímajú aj ako prostriedok na to, aby sa funkcionári zavďačovali miestečkom či zákazkou tým, ktorí im pomohli alebo ich podporujú," vysvetľuje.
Liek sa volá profesionalizmus
Čo urobiť, keď sa s niečím podobným stretnete? Keďže zainteresovaní bývajú obyčajne najvyšší šéfovia, akýkoľvek odpor sa podobá boju s veternými mlynmi. Ak nedokážete nadriadených presvedčiť rozumnými argumentmi alebo kvalitou svojej práce, možno by ste sa, podobne ako pani Iveta, mali poobzerať po novom zamestnaní. "Jediné, čo ľutujem, je to, že som prácu nezmenila ešte skôr. Akosi som stále dúfala, že sa šéf spamätá a uvidí, kto naozaj podáva všetok výkon. No bolo to len moje zbožné prianie," uzatvára Iveta. Jednoznačná rada však, žiaľ, neexistuje. "Nepoznám účinný liek, ale myslím, že celkovo pomáha zlepšovanie politickej kultúry, kontrola občanom, zverejňovanie takých prípadov, odsúdenie tejto praxe s jasnými dôsledkami a profesionalizácia," hovorí Zuzana Wienk. "Okrem toho pomáha zavádzanie profe-sionálnych štandardov, objektívne posúdenie pracovného výkonu a, samozrejme, tlak ostatných ľudí v organizácii."
NEPOTIZMUS
Termín nepotizmus je odvodený z gréckeho slova nepos, čo znamená synovec. Vo všeobecnosti sa ním označuje systém obsadzovania funkcií, v ktorom sa uprednostňujú blízki či vzdialenejší príbuzní pred nezriedka kvalifikovanejšími kandidátmi. V súčasnosti ide už aj o kamarátov, bývalých spolužiakov či partnerov, teda o takzvanú pomoc svojim najbližším a najdrahším. Táto podoba nepotizmu sa nazýva kryonizmus. V histórii sa proti nepotizmu zavádzali rôzne opatrenia, napríklad inštitút celibátu pre cirkevných hodnostárov či kastrácia čínskych úradníkov.
BRATRÍČKOVANIE VO SVETE
Nepotizmus je problémom v mnohých štátoch. V podstate platí, že čím je krajina menej rozvinutá, tým lepšie sa v nej darí rodinkárstvu a korupcii. Tu je niekoľko vypuklých príkladov.